Erilliskeräys – biojätteet vaivattomasti hyötykäyttöön

Biojätettä ei saa laittaa muun jätteen joukkoon. Mikäli kompostointi ei sovi vaihtoehdoksi, kotitaloudet voivat tehdä jätteenkuljetusyrityksen kanssa sopimuksen biojätteen erilliskeräyksestä. Tällöin biojätteet kerätään kotona erilliseen 140 l tai 120 l jäteastiaan, josta ne sovituin välein noudetaan ja toimitetaan hyötykäyttöön. Biojätteet tyhjennetään kesällä vähintään kahden ja talvella vähintään viikon välein. Millespakan alueella kerättävästä biojätteestä tuotetaan kompostimultaa tai biopolttoainetta liikenteen käyttöön.

 

Pakkaa hyvin

Vie biojäte jäteastiaan aina hyvin pakattuna. Tällöin jäteastian likaantuminen ja hajuhaitat vähenevät, ja astioiden tyhjennys helpottuu.

Erilliskerättävien biojätteiden pakkaamiseen suositellaan paperista pussia. Biohajoavat pussit soveltuvat lähinnä kotikompostoijan käyttöön – biokaasulaitoksen käsittelyprosessiin ne soveltuvat huonosti, koska eivät ennätä hajota käsittelyn aikana. Biojätteelle soveltuvia pusseja löytää useimmista kaupoista. Pusseissa on eroa, testaamalla löydät omiin tarpeisiisi sopivan pussin. Biojätteen keruuseen soveltuvat myös muut elintarvikekäytössä olleet paperipussit, kuten jauho-, sokeri- ja perunapussit, tai sen voi taitella sanomalehdestä. Älä täytä pussia liian täyteen vaan jätä tilaa niin, että pystyt sulkemaan pois vietävän pussin suun tiukasti kiertämällä.

Vinkkejä kierrätykseen

Valuta liemet ja nesteet viemäriin. Jos mahdollista, anna märkien jätteiden kuivahtaa ennen biojätepussiin laittamista.

Öljyä ei saa kaataa viemäriin. Käytetyn ruokaöljyn tai kinkkurasvan voi kerätä esim. suljettavaan maitopurkkiin ja laittaa sen jälkeen poltettavan jätteen joukkoon. Pienemmät öljymäärät voi imeyttää vaikkapa talouspaperiin ja laittaa sitten biojätteen joukkoon.

Käytä ilmavaa biojäteastiaa. Biojätepussin pohjalle asetettu munakenno, talouspaperi tai sanomalehti imee liikaa kosteutta. Voit kokeilla laittaa munakennon myös astian pohjalle pussin alle, jolloin ilma pääsee kiertämään paremmin, eikä pussi jää niin kosteaksi.

Vaihda pussi tarpeeksi usein, vähintään 2-3 päivän välein.

Talvella voi ehkäistä biojätepussin jäätymistä kiinni jäteastiaan laittamalla täytetty pussin toviksi ulos pakastumaan. Käytä tällöin pussin suojana esim. kannellista ämpäriä, jotta tuhoeläimet eivät pääse siihen käsiksi.