Kompostointi – puutarhan ja keittiön jätteistä uutta elämää

Kompostointi palauttaa bioperäisessä jätteessä olevat ravinteet takaisin luontoon. Alkuun pääsyn jälkeen kompostointi on helppoa ja onnistuu suurimmassa osassa kotitalouksia. Keittiöjätteen omatoiminen kompostointi pienentää myös jätehuollon kustannuksia.

 Puutarhajätteen kompostointi

Puutarhajätteen voi kompostoida omassa kompostorissaan, jonka ei tarvitse olla lämpöeristetty. Myös kannellinen tai avoin kehikko tai avoauma sopii puutarhajätteen kompostointiin. Puutarhakompostia ei saa sijoittaa viittä metriä lähemmäksi tontin rajaa ilman naapurin suostumusta. Paras kompostin paikka on suojaisa ja varjoisa alue, jossa on myös tilaa tuoda ja viedä puutarhajätettä vaikkapa kottikärryillä. Puutarhajätteen maatuminen mullaksi vaatii aikaa, ja usein onkin hyvä olla vähintään kaksi kehikkoa tai vyöhykettä, joista toista täytetään ja toinen saa rauhassa kypsyä.

Oksat ja risut on hyvä silputa pieneksi ennen kompostiin laittamista. Puuhake on erinomainen ilmastoiva kerros puutarhajätekompostin pohjakerrokseksi. Puutarhajätteen joukkoon voi laittaa liki kaikki pihalta tulevat puutarhajätteet, kuten nurmikonleikkuujäte, haravointijäte ja kitketyt rikkaruohot tai kasvimaalta kertyneet kasvijätteet. Juurakoista leviävien rikkakasvien juuret olisi hyvä kuivattaa ennen kompostiin laittamista, jotta ne eivät juurru ja aloita uutta kasvua kompostissa tai leviä puutarhamullan joukossa takaisin puutarhaan. Samoin siemenistä leviävät rikkaruohot olisi hyvä kitkeä ennen siementen kypsymistä, jotta rikkakasvien leviäminen estyy.

Vieraslajien lisääntymiskykyisiä osia ei saa laittaa puutarhakompostiin. Vieraslajeja otetaan vastaan ilmaiseksi hyvin pussitettuna Millespakan jätekeskuksessa.

Keittiöjätteen kompostointi

Keittiö- eli biojätteen kompostoinnista tulee aina tehdä ilmoitus Järviseudun jätelautakunnalle.

Biojätettä kompostoidaan lämpöeristetyssä ja suljetussa kompostorissa. Kevät on parasta kompostoinnin aloitusaikaa. Tällöin kompostiin ennättää kertyä riittävä määrä kompostoituvaa materiaalia, jotta komposti pysyy käynnissä myös talvella. Käytössä olevasta kompostista puolestaan on hyvä tyhjentää osa syksyllä, jotta talven aikana kertyvä keittiöjäte mahtuu kompostiin kylmyyden hidastaessa kompostoitumista.

Toimivaan kompostiin tulee lisätä riittävästi kuiviketta. Useimmiten sopiva kuivikkeen määrä on noin kolmasosa jätteen määrästä. Kuivike edistää kompostoitumista, vähentää hajuhaittoja ja sitoo kosteutta. Kesällä kuivikkeen käyttö vähentää kärpästen määrää, joita haju ja kosteus houkuttavat. Talvella puolestaan kuivike vähentää riskiä kosteuden aiheuttamalle jäätymiselle. Jos komposti kaikesta huolimatta jäätyy, sitä voi yrittää sulattaa esimerkiksi hautaamalla pintajätteen joukkoon lämpimällä vedellä täytettyjä pulloja. Kompostin jäätymisestä ei sinänsä ole haittaa ja yleensä kevään lämpö riittää käynnistämään kompostin uudestaan.

Täydellinen kompostoituminen kestää 1-3 vuotta. Kompostista voi tyhjentää massaa kateaineeksi tai jälkikompostointiin omassa kehikossa tai puutarhajätteen joukossa, kun jätteestä erottuu enää kanamunakuoria, luita tai muuta karkeaa ainesta. Tällöin kompostimassa ei enää houkuttele tuhoeläimiä.